SKOLYOZ TEDAVİSİ

Skolyoz üç boyutlu bir kas-iskelet sistemi deformitesidir. Bundan dolayı skolyoz tedavisini de üç boyutlu bir yaklaşımla ele almak gerekir. Skolyoz tedavisinde gözlem ve takip oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra skolyoz tedavisinde korse, fizik tedavi ve cerrahi operasyon uygulanmaktadır. Skolyoz tedavisinde fizik tedavi; üç boyutlu egzersiz sistemini temel alarak ilerlemelidir. Daha sonra kas spazmları ve ağrılara yönelik çeşitli fizik tedavi modaliteleri, masaj ve kinezyolojik bantlama yöntemleri kullanılabilir. Ancak temel olarak skolyoz tedavisinde üç boyutlu egzersiz tedavisinin altını özellikle çizmek gerekir. Çünkü kişiyi cerrahi müdahaleden kurtarma ihtimali oldukça yüksektir. Kas çekiş açılarını daha nötralize etmede büyük rol oynar. Kişiye cerrahi müdahale şartsa cerrahi öncesi ve sonrası kişiye özel hazırlanmış fizik tedavi programı kesinlikle uygulanmalıdır. Kişiyi cerrahi öncesinde operasyona hazırlar ve cerrahi sonrasında da skolyozun tekrarlanmaması açısında fizik tedavi çok önemlidir. Çünkü cerrahide sadece kemik yapıya müdahale edilir, kaşların kuvvet dengesizliği devam eder ve bu da çekiş açısına etki ettiği için skolyoz tekrarlanması yüksek ihtimaldir. Bu yüzden skolyoz tedavisinde fizik tedaviye önem verip özellikle üç boyutlu egzersiz yaklaşımlarında ısrarcı olmak önem arz eder.

 

Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
Skolyoz, omurganın olması gereken düzleminin dışında rotasyonla eşlik eden lateral eğriliğidir. Ortaya çıkış sebebi hala net olarak bilinmemekle birlikte özellikle büyüme ve gelişimin en yoğun olduğu ergenlik döneminde sıklıkla gözlenmektedir. Kozmetik görüntüdeki problemin yanısıra ilerleyen dönemlerde kişinin hayat kalitesini de oldukça olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Omurga, kalça ve omuzlarda asimetri, sırt ve bel ağrısı, nefes almada zorluk, dik durmada zorluk, kıyafetlerin tam oturması, yürümede zorluk ve yorgunluk gibi maddeler sayılabilir. Ancak tam olarak skolyoz teşhis konulabilmesi için mutlaka bir uzmana başvurulmalı, fiziksel muayene, özel değerlendirme ve görüntüleme yöntemleri ile doktor tarafından tanısı konulmalıdır.

 

Skolyoz egzersizle düzelir mi?
Skoyoz, halk arasında omurga eğriliği olarak bilinen omurların belli seviyelerde sağa sola yer değiştirmesinin yanı sıra kendi eksenleri etrafında dönmesinin de eşlik ettiği kas-iskelet sistemi deformitesidir. Bu deformite kaynaklı kas çekiş açıları da farklı olabileceği gibi bir taraf kaslar güçlü ve kısa iken bir taraf kaslar uzun ve zayıf olur. Bu durum kısır döngüye girerek bir müdahale yapılmadığı takdirde skolyozun şiddetinin artmasına neden olur. 

Skolyoz egzersizle düzelir mi, sorusuna gelecek olursak doğru egzersiz konusunda titiz davranmak gerekir. Skolyoza yaklaşım üç boyutlu olmalıdır ve uygulanacak egzersiz programı da ona göre oluşturulmalıdır. Unutulmamalıdır ki skolyoz derecesi, tipi ve yönü kişiden kişiye değişmekle birlikte egzersiz programı da 4 yıllık eğitimini tamamlamış bir fizyoterapist tarafından yapılmış değerlendirmeler sonucunda kişiye özel olarak hazırlanmalıdır.

Peki skolyoz egzersizle düzelir mi, sorusuna gelecek olursak skolyozun tipinin bunda büyük rol oynadığını söylemek doğru bir yaklaşım olur. Skolyoz yapısal ve fonksiyonel olarak ikiye ayrılır. Yapısal skolyoz adından da anlaşılacağı gibi omurganın yapısının bozuk olması kaynaklıdır. Fonksiyonel skolyoz ise günlük yaşam aktivitelerinde kullanılan çeşitli alışkanlıkların sonucudur. Her iki skolyoz tipi incelendiğinde yapısal skolyoza yapılan egzersiz müdahalesiyle skolyozun şiddetlenmesinin yavaşlatıldığı veya durdurulduğu; fonksiyonel skolyoza yapılan egzersiz müdahalesinin de skolyozun şiddetlenmesini. durdurduğu veya ciddi azalttığı gözlemlenmiştir.

Skolyoz ağrı yapar mı?
Skolyoz, halk arasında omurga eğriliği olarak da bilinen spinal deformitedir. Omurganın yapısındaki bozulmalardan kaynaklanabileceği gibi dış etmenlere bağlı olarak da gelişebilir. Ancak tam olarak ortaya çıkış sebebi henüz bilinmemektedir.

Omuz ve kalça seviyelerindeki eşitsizlikler, sırtta kabartı görülmesi, kıyafetlerin kişinin üzerine tam oturmaması sıklıkla görülen belirtileri arasında sayılabilir.

En çok merak edilen konulardan biri ise skolyoz ağrı yapar mı sorusudur. Aslında ağrı skolyoz tanısı konulabilmesi için ayırt edici bir belirti değildir. Çünkü birçok rahatsızlıkta ağrı yaygın karşılaşılan bir semptomdur.
Net bir skolyoz tanısı konulabilmesi için öncelikle skolyoza özel değerlendirme ve görüntüleme yöntemleri uygulanmalıdır. Gerekli ölçümler yapılmalı ve belli bir derecenin üzerinde omurganın laterale eğriliğine dönme dediğimiz rotasyonun da eşlik etmesi gerekmektedir.

Peki skolyoz ağrı yapar mı? Uzun yıllar hiç belirti göstermeyebileceği gibi ilerleyen dönemlerde ciddi sırt ve bel ağrıları, solunum problemlerine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir uzmana başvurmalı ve cerrahi müdahaleye gerek kalmadan korse, fizik tedavi veya 3 boyutlu skolyoz egzersizleri ile gidişata müdahale edilmelidir.

3 Boyutlu Skolyoz Egzersizleri
Skolyoz, omurganın olması gereken düzlemden lateral fleksiyona eşlik eden rotasyonlu deformitesidir. Halk arasında omurga eğriliği olarak da bilinir. Etiyolojisi henüz tam olarak bilinmemekle birlikte İdiopatik skolyoz (Nedeni bilinmeyen skolyoz), Nöromusküler skolyoz, Konjenital (Doğuştan ) skolyoz, Erişkin idiyopatik skolyoz,Erişkin dejeneratif skolyoz gibi tipleri vardır.

Birçok tedavi yöntemi olmakla birlikte son dönemlerde en popüler ve etkili sonuç alınan yöntemlerden biri 3 boyutlu skolyoz egzersizleridir. Çünkü skolyoz 3 boyutlu bir deformitedir ve buna göre değerlendirilip tedavi edilmelidir.

3 boyutlu skolyoz egzersizleri , omurgayı her yönden ele alır. 3 boyutu da değerlendirir ve egzersizleri bu boyutlara göre planlar. Özel nefes teknikleri ve egzersizleri kombine ederek kişiyi gerekli pozisyonlarda çalıştırır.

3 boyutlu skolyoz egzersizleri, kişiye omurgasını nötral hatta almayı öğretir ve vücut farkındalığı sağlar. Bu pozisyonda gerekli kasları kuvvetlendirip gerekli kasları gevşeterek kas dengesini sağlar. Omurga düzeltme ve uzatma, özel nefes ve rehabilitasyon teknikleri, stabilizasyon ve kuvvetlendirme yöntemlerini içerir.

3 boyutlu skolyoz egzersizleri, mutlaka 4 yıllık lisans programını başarıyla tamamlamış ve bu konuda özel eğitim almış fizyoterapistler tarafından planlanmalı ve uygulanmalıdır. Skolyozlu birey ve yakınları bu konuya mutlaka dikkat etmeli kendisi veya yakınının sağlığı konusunda bu özeni göstermelidir.