KAYROPRAKTİK TEDAVİ
Fizik tedaviyi ilgilendiren her türlü rahatsızlığa uygulanabilen tedavi yöntemidir. Kısaca elle uygulanan tedavidir diyebiliriz. Skolyoz ve Kifoz gibi omurga problemlerinde, bunlara bağlı olarak sırt, boyun ve bel ağrılarında, kalça ve diz problemlerinde, omuz ve dirsek problemlerinde, fibromiyalji gibi rahatsızlıklarda manuel terapi başarıyla uygulanmaktadır. Fıtık hastalarının büyük bir kısmının ağrılarını rahatlatmada manuel terapi çok büyük rol oynamaktadır. Manuel terapi alt başlıklarında masaj etkisi uyandıracak uygulamalar (graston teknikleri vs.), kayropraktik, kinezyolojik bantlama ve kuru iğneleme yer alır. Bu yüzden manuel terapi alınması durumunda bu uygulamaların tümünden faydalanılması gerekir. Bunların hepsinden yola çıkarak manuel terapi kombine bir tedavi yöntemi olup, özellikle kas iskelet sistemi ağrılarında başvurulması şiddetle tavsiye edilir.
Yüksel hız ve düşük başınç kullanarak elle yapılan bir uygulamadır. Doğrudan kemiğe yapılan bir müdahaledir.
Kayropraktik özellikle omurga üzerine yapıldığı gibi dizilimi bozulan tüm kemik yapıların üzerine yapılabilir.
Kayropraktik tedavisini uygulamadan önce detaylı bir değerlendirme yapılması şarttır. Değerlendirme sonucu hastaya uygun teknik seçildikten sonra uygulama yapılmalıdır.
Kayropraktik uygulaması yaparken tekniği doğru uygulamak da çok önemlidir. Hem müdahale yapılan alandaki mevcut problemi gidermek açısından önemlidir, hem de yanlış müdahaleden dolayı başka problemlerin ortaya çıkmaması açısından tekniği doğru kullanmanın önemi yadsınamaz.
Kinezyolojik Bantlama

Kinezyolojik bantlama kas, eklem ve bağ dokuyu destekler ve bunu yaparken eklem hareket açıklığını kısıtlamaz. Aynı zamanda ödemi azaltma etkisiyle vücudun doğal iyileşme sürecini kolaylaştırır. Bir manuel terapi yöntemidir. Yapılan araştırmalarda deri altı dokularda kan dolaşımını artırdığı sonucuna varılmıştır. Herhangi bir yan etkisi bulunmamakla birlikte 72 saat uygulanan bölgede kalması herhangi bir problem teşkil etmez. Şeker hastalarında bu süre 8 saat olmaktadır. Hijyen konusunda da bir engel teşkil etmez ve bantlar çıkarılmadan rahatlıkla duş alınabilir. Kinezyolojik bantlama uygularken, uygulama yapan kişinin 4 yıllık eğitimini tamamlamış bir fizyotetapist olduğuna dikkat ediniz. Çünkü uygulamayı yapan kişinin detaylı anatomik bilgisi olmalı ve bandı neye göre ve ne için uyguladığı konusunda gerekli bilgilere sahip olması önem arz eder. Estetik açıdan da kaygıları yok edecek çeşitlilikte renkleri bulunmaktadır. Kişinin tercihi doğrultusunda renk kombinasyonları seçilip uygulama yapılabilme şansı vardır.
Graston Tekniği Nedir?
Graston tekniği, yumuşak doku mobilizasyonu için geliştirilmiş metal ya da ahşap malzemeden üretilmiş aletlerle uygulanan manuel bir tedavi yöntemidir.
Yumuşak doku mobilizasyonunda yeni ve kanıta dayalı bir yöntemdir. Genellikle fizyoterapistler tarafından uygulanmaktadır.
Graston tekniği ile uygulanan bölgede kan dolaşımı artırılır ve iyileşme hızlandırılır. Ödemi dağıtmaya yardımcı olur. Yumuşak dokuda oluşan yapışıklıkları çözerek dokuyu mobil hale getirir. Kas kısalıklarını minimuma indirerek eklem hareket açısını ve kas esnekliğini artırır. Ağrıyı azaltarak antiinflamatuar bir etki yaratır.
Graston tekniği, ağrılı veya acılı bir uygulama değildir. Aksine kişiyi oldukça rahatlatır. Histamin reaksiyonuna sebep olduğu için hassas ciltlerde hafif kızarıklığa sebep olabilir.