KLİNİK PİLATES
Pilatesin temel felsefesi doğrultusunda çeşitli rahatsızlıklara yönelik değiştirilen terapatik etkisi yüksek egzersiz bütünüdür.
Aynı zamanda klinik pilatesin kas iskelet sistemi rahatsızlıklarını önleme etkisi de yüksektir.
Klinik pilates özellikle vücudun çekirdeği olarak bilinen core bölgesi kaslarını kuvvetlendirmeyi hedefler. Bununla birlikte klinik pilates nötral omurgayı da hedefleyerek kas-iskelet sistemi diziliminin bozulmaması üzerinde titizlikle durur. Klinik pilates detaylı anatomik, biyomekanik ve kinezyolojik bilgi gerektirdiği için mutlaka 4 yıllık üniversite eğitimini tamamlamış fizyoterapistler eşliğinde yapılmalıdır.

Kifoz Nedir?
Sağlıklı bir omurgaya yandan bakıldığında fizyolojik bir eğriliğe sahip olduğunu görebiliriz. Sırt hizasındaki fizyolojik eğriliğe kifotik eğrilik denmektedir. Bazı postürü yanlış kullanma durumlarında veya bazı rahatsızlıklardan dolayı bu fizyolojik eğrilik artarak kifoza neden olur. Halk arasında kamburluk olarak bilinir.
Kifozda da neredeyse bütün omurga problemlerinde olduğu gibi bazı kaslar kısalır ve güçlenir, bazı kaslar uzar ve zayıflar. Bu durum tabi ki birbirini tetikleyen kısır bir döngüye neden olur ve bir önlem alınmadığı sürece kifozun derecesinde artma meydana gelir.
Aynı zamanda kifoz bütün omurgayı etkilediği için omurganın diğer segmentlerinde de bozulmalar meydana gelir. Meydana gelen bu bozulmalar sonucu omurlar arası disklerde fıtıklaşma oluşabilir, bu da ağrı veya sinir uyuşmasına neden olabilir. Aynı zamanda sırt kaslarında spazma bağlı ağrı da gelişebilir.
Bu problemler göz önünde bulundurulduğunda mutlaka bir fizyoterapiste danışılmalı ve kapsamlı değerlendirmeler sonucunda hazırlanan tedavi programına başlanılmalıdır.
Kifoz (Kamburluk) Tedavisi
Kifoz (kamburluk), omurganın olması gereken eğriliğinin dışında anormal bir şekilde eğilmesidir. Yani bir omurga deformitesidir. Yapısal olabileceği gibi dış etmenlere bağlı olarak da gelişebilir. Her yaş grubunda gözlemlenebilir. Günümüz gelişen teknolojisi ile de bu durum oldukça yaygın bir problem haline gelmiştir.
Boyun, sırt ve omuz ağrıları, dik duramamak ya da dururken zorlanmak, kaslarda aşırı yorgunluk ve sertlik, nefes darlığı veya solunum güçlüğü yaygın belirtileri arasında sayılabilir.
Kifoz (kamburluk) tedavisi için birçok yöntem vardır. Öncelikle belirtiler gözlemlendiğinde bir uzmana başvurulmalı, gerekli değerlendirmeler yapılmalı ve uygun tedavi programı çizilmelidir.
Fizik tedavi, korse tedavisi, cerrahi ve egzersiz kifoz (kamburluk) tedavisi yöntemleri arasında sayılabilir. Yöntemler kişiye özel seçilmelidir.
Kifoz gibi duruş bozukluklarının oluşmadan önüne geçmek veya sonrasında sağlıklı postürü(duruşu) geri kazanabilmek için egzersiz tedavisi hem en kolay hem de en faydalı kifoz (kamburluk) tedavisi yöntemi sayılabilir. Fizyoterapist eşliğinde yapacağınız kifoz tedavisine özel klinik pilates seansları ile bu durumun ilerlemesinin önüne geçebilir, daha sağlıklı ve güçlü bir omurgaya ve ağrısız bir yaşama sahip olabilirsiniz.